Stamppot mous

Wees niet bang om de boerenkool te lang te koken. Pas na 45 minuten begint boerenkool een beetje zacht te worden en niks is viezer dan stamppot boerenkool met harde ongare bladeren erin! Ook hebben de toevoegingen (spek, jus) in dit recept weinig afmetingen, het meeste gaat op smaak.

Ingrediënten

 • 1,5 kilo rauwe boerenkool, heel fijn gesneden
 • 2,5 kilo kruimige aardappelen
 • azijn
 • zout, peper
 • bouillonpoeder
 • Kwart pakje roomboter
 • Vluggort (ongeveer een senseo mokje vol)
 • Stuk rookspek,
 • rookworst
 • Juspoeder,
 • 1 klontje vaste margarine
 •  

Bereidingswijze

Doe de boerenkool in een grote pan met een flinke laag water en wat zout. Breng aan de kook. Laat 60 minuten goed doorkoken.

Kook wat water en giet dit over de gort in het mokje zodat de gort onder staat. Roer even door. Laat weken tot de boerenkool gaar is.

Tijdens het koken van de boerenkool: schil de aardappelen en snij ze in ruwweg 5 x 5 x 5 cm stukken. Zet deze op het vuur met een laag water met flink zout. Kook 40 minuten of tot de aardappelen gaar zijn.

Giet de gort en de boerenkool af en laat even uitlekken. Smelt in de pan, waar de boerenkool in zat, de roomboter en voeg de gort en boerenkool toe. Laat even een kwartiertje sudderen op laag vuur.

Giet de aardappelen af en stamp ze goed door de boerenkool. Roer goed door tegen brokken ongestampte aardappel. Breng op smaak met zout, peper, bouillonpoeder en azijn. Wees niet bang voor een zuurtje, dat past goed bij de boerenkool. Goed mengen.

Laat de boerenkool even afgedekt staan tot je het opdient. Verwarm ondertussen de rookworst en bak het rookspek in plakjes uit. Maak jus door een klontje vaste margarine (vloeibare margarine gaat stinken) bruin te laten worden en af te blussen met water, daarna juspoeder er door mengen met een garde. Serveer jus, spek en worst bij de boerenkool.

Deel dit recept

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
De Worstenwinkel